Mar e o CETGA xuntan forzas a prol da incrementar a supervivencia da ameixa xapónica e o berberecho en tempadas de baixa salinidade

22 Xaneiro 2025

O conselleiro do Mar, Alfonso Villares, asinou este 22 de xaneiro un novo convenio de colaboración entre a Xunta e o Centro Tecnolóxico do Clúster da Acuicultura (CETGA), emprazado en Couso (Ribeira) para o desenvolvemento dun proxecto de investigación sobre a supervivencia de bivalvos (ameixa xapónica e berberecho) mediante estratexias que illen e seleccionen cepas bacterianas con características probióticas asociadas ao seu cultivo e que poidan ser empregadas para desenvolver unha estratexia de biorremediación ambiental que incremente a súa resistencia ante episodios de baixa salinidade. Villares salientou que o Goberno galego destina a esta iniciativa de xeito plurianual preto de 700 mil euros para materializar o proxecto, denominado Biorem, coa finalidade de afondar “no desenvolvemento dunha acuicultura sostíbel” e que contribúa “á seguridade alimentaria reforzando a competitividade do sector”. Dixo que o coñecemento xerado poderá ser aplicado para o deseño de estratexias de biorremediación e mellora do estado sanitario, baseadas no uso das bacterias probióticas identificadas, que mellorarán o estado do substrato no que se desenvolven.

O titular de Mar resaltou que este convenio procura facer fronte a un dos principais desafíos que enfronta o sector marisqueiro na actualidade, identificando as causas do descenso da produción e aplicando solucións biotecnolóxicas.

Centro de referencia

Para a realización deste proxecto a Consellería do Mar alíase co CETGA que contará coa colaboración de dous grupos de investigación da Universidade de A Coruña: o Grupo de Investigación en Bioloxía Evolutiva (GIBE) do Centro de Investigación Científica Avanzada (CICA) e o Grupo Microalgae do Departamento de Microbioloxía da Facultade de Ciencias.

Este centro, que agrupa ás empresas relacionadas co sector piscícola, principalmente de Galicia, é un referente internacional na acuicultura xa que os seus asociados, con plantas repartidas por toda Europa, representan o 85 % da produción europea de rodaballo e linguado. A súa misión é “ofrecer solucións innovadoras para a mellora de produtos, procesos e sistemas, mellorando a competitividade das empresas acuícolas a través da I+D, desenvolvendo actividades en diversas áreas de coñecemento”.

Outros artigos

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“O forno de leña”. Luís Celeiro

“O forno de leña”. Luís Celeiro

Os daquela xeración que naceron antes dos anos sesenta do século pasado (moi lonxe e moicerca, ao mesmo tempo) lembran como se facía o pan de cada día nos fornos de leña. Decada día ou de cada mes. Lembran o pan prestado polo veciño e saben que se devolvía aococer,...