Jealsa prepárase para ampliar a fábrica de atún de Mercadona na Pobra do Caramiñal

28 Abril 2024

Jealsa, a principal conserveira galega, está a trazar os seus plans de expansión para o futuro. A empresa, presidida por Jesús Manuel Alonso, está en proceso de xestionar un proxecto de interese autonómico coa intención de ampliar a súa planta en Escurís, situada na Pobra do Caramiñal, un dos seus dous centros de produción en Galicia xunto ao complexo de Boiro, que sufriu un grave incendio fai tres anos.

Situada na Baiuca, Escurís rexistrou unha facturación de 421,5 millóns de euros no ano 2022, concentrando o 79% dos seus ingresos na subministración a Mercadona, o seu principal cliente, ao que abastece de atún e outros produtos, como mexillóns, baixo a marca Hacendado. Con aproximadamente 500 empregados segundo o seu informe anual, a empresa tamén desempeñou un papel fundamental tras o incendio que afectou as instalacións de Conservas Rianxeira en O Bodión, absorbendo parte da actividade que o grupo non podía levar a cabo en Boiro.

A declaración dun proxecto de interese autonómico permitiría a Jealsa superar as limitacións de chan industrial no plan urbanístico, xa que esta designación facilita a creación de novas áreas para o desenvolvemento de actividades económicas, achandando o camiño para a expansión da conserveira e un aumento futuro na súa actividade.

Aínda que a documentación presentada por Jealsa aínda non está dispoñible para o público, o Concello da Pobra organizou esta semana unha reunión comunitaria para explicar os detalles básicos do proxecto aos residentes locais, sinalando que a ampliación xa conta cun informe favorable da Dirección Xeral de Ordenación do Territorio e Urbanismo. Agora, o propio Concello debe elaborar un informe sobre o proxecto dentro do procedemento, aínda que este informe non é vinculante.

O concelleiro de urbanismo, Xosé Lois Piñeiro, quen dirixiu a charla no auditorio do Museo Valle-Inclán, explicou que, segundo a documentación recibida, Jealsa ten a intención de aumentar a produción de lombos de atún e expandir a súa liña de alimentos para animais, ademais de mellorar a súa capacidade loxística na Pobra.

A alimentación animal forma parte da estratexia de sustentabilidade da empresa para aproveitar ao máximo a materia prima que ingresa nas súas instalacións. Parte dos produtos que non se destinan a consumo humano comercialízanse como alimento para mascotas a través da filial PetSelect; outra parte convértese en subproductos como fariñas e aceites de peixe utilizados en acuicultura, e outra se destina a produtos farmacéuticos e cosméticos de orixe natural.

Outros artigos

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“Que non veña un inverno duro!”. Antón Luaces

“Que non veña un inverno duro!”. Antón Luaces

Van aló máis de quince anos desque a Xunta, a través da consellería do Mar (antes, de Pesca) contempla o pasar do tempo mentras os mariscadores sachan, sementan e fan cálculos sobre as perdas económicas que supoñen os vertidos dos encoros e a carencia dunha política...

“Que non veña un inverno duro!”. Antón Luaces

“A Sanidade non se vende, a sanidade deféndese”. Antón Luaces

Pública e responsable. Así debe ser a Sanidade en España. Para esto, o Goberno derogará a lei aprobada por José María Aznar (a Lei 15/1997) que permitía o que, hoxe en día, está a acontecer: a privatización dun servizo público e universal que tanto custou e custa á...