JEALSA e AZTI implementan unha tecnoloxía para reducir ao mínimo as capturas accidentas na frota atuneira

30 Marzo 2022

A conserveira boirense JEALSA e o centro tecnolóxico AZTI veñen de establecer unha alianza para dar novos pasos en sustentabilidade pesqueira e marítima. O acordo porá o foco na actividade da frota atuneira, un ámbito que se ben deu pasos importantes para reducir impactos no medio mariño, chegando a pesca do cerco atuneira a ostentar porcentaxes baixas de pesca incidental (de entre o 1 e o 2%), aínda mostra unha marxe posíbel de novos esforzos ambientais e sustentábeis. Neste senso, o obxectivo de JEALSA é “seguir traballando para protexer as especies mariñas, sobre todo as máis vulnerábeis como poden ser as quenllas e mantarraias”.

O Sant Yago Tres de JEALSA

Por iso, co “fin de seguir diminuíndo a dita porcentaxe de captura incidental na pesca de atún”, JEALSA e AZTI, centro de investigación especialista na cadea de valor alimentaria e marítimo-pesqueira, anunciaron o desenvolvemento dunha innovadora solución que permite a liberación inmediata de quenllas e mantarraias, devolvéndoas ao mar para que poidan continuar o seu ciclo de desenvolvemento vital. En concreto, trátase dun dispositivo selectivo denominado hopper; situado na escotilla de carga do buque, que, segundo informa a conserveira de Boiro “funciona como unha bandexa selectiva para liberar de forma eficiente desde a cuberta ás especies vulnerábeis”.

O dispositivo incorpora unha canaleta que opera a xeito de rampla, onde se deposita aos animais para que se deslicen facilmente cara á auga, o que “reduce o tempo de liberación e minimiza a súa tensión, favorecendo a súa supervivencia”. Amais destas vantaxes, a tecnoloxía desenvolvida é quen de mellorar as condicións de seguridade da tripulación, ao reducir a carga e a manipulación de especies pesadas e potencialmente perigosas.

“Estamos moi satisfeitos de iniciar este proxecto en colaboración con AZTI, porque é un dos principais centros tecnolóxicos a nivel mundial, cunha ampla experiencia en investigación mariña”, sinalou Ángeles Claro, directora de Sustentabilidade de JEALSA e do programa de responsabilidade ambiental corporativa We Sea.

Este novo desenvolvemento intégrase dentro do eixo Compra e pesca responsábel do programa We Sea, a través do cal “establecemos as directrices que garanten unha orixe responsábel das nosas materias primas”, engade a directora de Sustentabilidade.

O novo dispositivo instalouse no buque conxelador Sant Yago Tres de JEALSA, converténdose no primeiro buque de propiedade española que opera en augas do Atlántico oriental que o incorpora, ademais do primeiro en usalo para a liberación de mantarraias. O deseño e emprego do mecanismo está a ser monitorizado polo centro tecnolóxico AZTI no marco dunha serie de iniciativas apoiadas polos fondos europeos Next-Generation.

O doutor Jefferson Murua, investigador de AZTI, apunta que “o hopper con rampla en atuneiros conxeladores é un equipo selector que optimiza a aplicación das prácticas de liberación para as especies accesorias na cuberta do barco”.

Outros artigos

Ribeira honrará as redeiras polo Día Internacional da Muller do Mar

O día 18 de maio celebrarase o Día Internacional da Muller no sector marítimo e Ribeira quere festexalo rendendo homenaxe ás mulleres que fixeron posíbel, co seu imprescindíbel traballo técnico dende terra (principalmente), o desenvolvemento pesqueiro e económico de...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“Galicia, en el buen Camino turístico”. Alberto Barciela

“Galicia, en el buen Camino turístico”. Alberto Barciela

En el turismo hay una característica administrativa que hace muy peculiar a Galicia: la dependencia directa del Presidente, y así ha sido con Manuel Fraga y los es con Alfonso Rueda. Desde que el León de Vilalba, un hombre que puso a la España autárquica de Franco en...

O Barbanza
Resumo de privacidade

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerche a mellor experiencia de usuario posible. A información das cookies almacénase no teu navegador e realiza funcións tales como recoñecerche cando volves á nosa web ou axudar ao noso equipo para comprender que seccións da web atopas máis interesantes e útiles.