Rapidez na xestión: Comunicado de Frinsa

30 Agosto 2019

20190830.- Por mor da publicación da alerta sanitaria por parte da Axencia de Seguridade Alimentaria e Nutrición ( AESAN), dependente do Ministerio de Sanidade, Servizos Sociais e Igualdade, Frinsa desexa manifestar: Que, tras analizalo ocorrido, este feito limítase a unha única lata, dun único lote, que previamente á súa análise abriuse e manipulou. As análises do resto do lote resultaron satisfactorios e así o acreditou a Xunta de Galicia.

Que, a pesar diso, a empresa quere amosar a súa solidariedade coas catro persoas afectadas por este brote, ás cales desexa unha pronta recuperación. Que houbo e hai unha absoluta colaboración entre a empresa e as Autoridades Sanitarias desde que se tivo coñecemento deste caso. Que os controis de calidade e seguridade alimentaria máis estritos están implantados nas instalacións de Frinsa, cumprindo con todos os requirimentos establecidos polas Autoridades Sanitarias. De feito, que os produtos de Frinsa contan coas máximas garantías, máis aló das esixidas legalmente. Que, ademais, a idoneidade dos procesos de elaboración empregados por Frinsa foi acreditada por parte da Administración.

Previamente e tal como afirma FRINSA no comunicado a Xunta inspeccionou a empresa que elaborou o atún de DIA contaminado e non detectou “ningunha anomalía” A Dirección Xeral de Saúde Pública da Consellería de Sanidade realizou, despois de recibir a alerta, realizou unha inspección en Frinsa do Noroeste, a empresa provedora das latas de atún comercialidadas como marca branca en supermercados DIA e polas que se decretou un brote de intoxicación alimentaria por toxina botulínica, e non detectou “ningunha anomalía” no tratamento para as conservas, tras verificar os controis de produción e os procesos de esterilización.

Diso informa nun comunicado de prensa a consellería, que indica que despois da notificación por parte da Axencia Española de Seguridade Alimentaria, comezou “con carácter inmediato” a solicitar información “complementaria”, do mesmo xeito que o resto de comunidades requiridas.

A cadea de supermercados DIA retirou o pasado 10 de agosto 3.420 latas de atún en aceite de xirasol de 900 gramos cada unha -é dicir, en formato grande- de forma preventiva tras o aviso dunha posible contaminación de toxina botulínica detectada por parte das autoridades sanitarias. A cadea de supermercados confirmou que foi hoxe cando recibiu a confirmación da presenza de toxina botulínica na análise dunha única lata dun produto fabricado pola conserveira galega Frinsa do Noroeste e do que vende 1,35 millóns de unidades ao ano, isto é, unhas 3.560 por día. O produto afectado é unha conserva de atún en aceite de xirasol de 900 gramos, da marca DIA, pertencente ao lote 19/154 023 02587 con data de consumo preferente 31/12/2022, segundo detallou hoxe a Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición ( Aesan) e corroborou a compañía de distribución. O produto foi distribuído a establecementos das comunidades autónomas de Asturias, Castela e León, Cataluña, Aragón, A Rioxa, Murcia, Navarra, Castela-A Mancha e Valencia, onde se procedeu á inmobilización e retirada das latas afectadas, segundo a cadea de supermercados. O brote detectouse tras enfermar catro persoas, das cales tres xa foron dadas de alta, despois de comer unha ensalada rusa caseira elaborada co citado atún.

Saúde Pública realizou na mañá deste venres unha nova inspección “complementaria”, ao recibir a comunicación da axencia da confirmación da presenza de toxina botulínica na mostra do produto aberto e empregado no prato elaborado polos pacientes. Os casos detectáronse en Castela e León e os pacientes foron ingresados no Complexo Asistencial de Salamanca e de Zamora. “Esta visita á industria de hoxe pola mañá tivo por obxecto verificar o mantemento preventivo ao que se somete o autoclave no que se elaborou o lote identificado previamente”, explica Sanidade. O departamento autonómico tamén solicitou á empresa un novo estudo de distribución de temperatura e test de penetración da calor do autoclave implicado, co obxecto de verificar “o correcto funcionamento do mesmo”. Fuentes de DIA apuntaron que a contaminación se ha debido producir na fase de produción, ben na materia prima ou no proceso de esterilización durante o ” latado”.

A cadea de supermercados lamentou os “inconvenientes que puidese causar” e puxo ao dispor dos clientes un teléfono 24 horas (912170453) para atender dúbidas.

Outros artigos

En Portosín xa se respira o nacional de ILCA 4

Juan Caballero (texto e fotos). A ría de Muros e Noia será escenario, do 1 ao 5 do próximo mes de maio, do Campionato de España de ILCA 4 (anterior Láser 4.7), modalidade por excelencia xuvenil na vela española e que achegará á comarca do Barbanza a 150 regatistas...

+

Luns con nubes e claros e choivas cara o serán

O luns será unha xornada de transición coa chegada dunha fronte pola noite. Así, teremos unha mañá de néboas en comarcas do interior que irán deixando ceos pouco nubrados, co avance da mañá irán aumentado as nubes desde o oeste, con chuvias que se irán xeneralizando...

+

Santos Oujo dimite do Ateneo Valle-Inclán

Na tarde deste domingo o presidente do Ateneo de Riveira, Santos Oujo Bello, comunica a súa decisión de dimitir da Asociación. ORDEN DEL DÍA REUNIÓN EXTRAORDINARIA DEL ATENEO DE RIVEIRA. 28/04/24. 20:00 horas en 1ª convocatoria. 20:30 2ª.1.- Lectura y aprobación del...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“25 abril III. Santarém”. Manuel Dominguez

“25 abril III. Santarém”. Manuel Dominguez

Saímos de Lisboa e rumamos para o berço, a fonte, onde o destino fez chegar aqui onde a memória está presente. “Meus senhores, como todos sabemos, existem diferentes tipos de Estado. Os estados socialistas, os estados capitalistas e o estado a que nos referimos....