“Poñer o atún no seu sitio: comunidade, nación internacional”. Antón Luaces

09 Xuño 2023

O atún é, nos últimos tempos, motivo do interese internacional con derivadas ben apreciadas e específicas en Galicia e España onde, pola vía directa ou a indirecta, o atún é peza sumamente apreciada. 

Bermeo (País Basco), Manta (Ecuador), Port Victoria (Seychelles), Pago Pago (Samoa Americana). Concarneau (Francia). Majuro (Illas Marshall) e General Santos (Filipinas) conforman desde o pasado 2 de maio a alianza mundial de capitais do atún pola sustentabilidade. Unha alianza á que se dou pulo desde a vila biscaína de Bermeo que compromete desde os catro puntos cardinais unha alianza global que compromete a eses sete portos pesqueiros na importante tarefa da pesca e a transformación do atún, poñendo en xogo aparellos, dixitalización, tecnoloxía, alianzas coñecemento do medio… disposición para traballar xuntos desde a realidade e sen prexuizos.

O sector atuneiro está presente nun total de 90 países nos que xera un moi importante número de empregos e, nomeadamente, tentan que o sector evolúa cara  a posicións máis sustentables. 

A pesca do atún xera importantes beneficios para cada unha da sete cidade asinantes do acordo citado. No caso de Bermeo, a frota da vila realiza o 10% de todas as capturas mundiais, xerando na localidade basca máis de 6.000 empregos directos e indirectos (tanto no ámbito extractivo como en numerosas industrias conserveiras).

Dada a importancia deste segmento da pesca, é de salientar que cada ano se capturan ilegalmente entre 11 e 26 millóns de toneladas dese peixe, o que provoca perdas anuais para a economía mundial de entre 8,9 e 20,8 millóns de euros.

No Grove, a conselleira do Mar, Rosa Quintana, referiuse este venres á empresa galega Antulo pola economía circular, a industria 4.0 e a descarbonización, compromisos que a cosolidan, dixo, como paradigma da industria de comercialización e transformación  de produtos do mar   a nivel nacional e internacional e felicitou á compañía pola nova fábrica do Grove, que va procesar cabezas de atún coa fin de obter aceite deste peixe neutralizado para consumo humano.

É este un proxecto pioneiro sen precedentes en ningún outro país, dixo a conselleira,  que pretende un maior aproveitamento da materia prima, apostando asimesmo pola eficiencia enerxética xa que logo no seu proceso vai usarse principalmente enerxía fotovoltáica. A totalidade desta produción vai exportarse a Xapón. 

Trátase dunha iniciativa que foi posible grazas ao acordo técnico-comercial acadado entre o grupo galego e a multinacional xaponesa Nissui, mediante o que, como xa queda explicitado, a totalidade desta produción vai ser exportada a Xapón.

Outros artigos

“Si á prensa libre en España”. Antón Luaces

O 8 de abril de 1966 entrou en vigor a Lei 14/1966, de 18 de marzo, de Prensa e Imprenta que o mundo do xornalismo da época coñeceu en España como "a Lei Fraga de liberdade de prensa". Non houbo tal: o 24 de setembro de 1973 -dous anos antes de que finara Francisco...

+

“Tomadura de pelo en prime time”. José Antonio Constenla

Hoy ha triunfado el amor, no podía ser de otra manera. Porque, ¿existe alguienque, al igual que Pedro Almodóvar, no haya llorado “como un niño” después deleer la carta a la ciudadanía o escuchar la intervención del presidente de ayer?A veces pienso que somos unos...

+

“Convulsión y especulaciones”. José Castro López

Convulsión en la sociedad después del retiro del presidente “al rincón del pensar ymuchas especulaciones. Unos dicen que los cinco días de “asuntos propios” son paravictimizarse y no dar explicaciones y otros señalan que, falto de cariño, buscó laadhesión de los suyos...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión