Marcos Arufe Blanco, do CIFP Compostela, gaña o primeiro certame “Talentos by Abril 2023”

24 Marzo 2023

Marcos Arufe Blanco, de 24 anos e estudante do ciclo superior de cociña do CIFP Compostela (Santiago de Compostela), proclamouse vencedor na primeira final do Certame 2023 de Talentos by Abril, celebrado hoxe no Centro Superior de Hostalería de Galicia (Santiago de Compostela) coa súa proposta “Ostra Nº Dezaseis”, realizada con produtos D.O.P. / I.G.P.
Estes chefs nobeis puxéronllo moi difícil aos xuíces, que seguiron con gran interese o desenvolvemento do certame nun lugar tan significativo como o Centro Superior de Hostalería de Galicia. O xurado estivo integrado por figuras destacadas da gastronomía como Iñaki Bretal, estrela Michelin e chef do restaurante O Eirado de Pontevedra; Lara Roguez, chef e propietaria do restaurante Abarike en Xixón; Alfonso López, influencer e autor do blogue gastronómico Receitas de Rechupete; Ricardo Ezcurdia, xornalista gastronómico para a sección Cantabria na mesa do xornal O Diario Montañés; Eufrasio
Sánchez Martín, xornalista gastronómico para o xornal O Comercio, e Elena Pérez, responsable de Marketing de Aceites Abril.


Xurado
Os xuíces coincidiron en que este resultado é unha pequena mostra da brillante canteira que existe nas escolas de hostalería. De feito, víronse sorrprendidos pola creatividade, a execución e a presentación da diferentes proposta, destacando que estas futuras xeracións “veñen pisando forte, polo que imos gozar moito da gastronomía.
Elena Pérez destacou que “o máis importante é o sabor e textura do prato. Pero tamén é moi importante a utilización e harmonía dos aceites, así como o uso dos produtos: harmonicen e están ben mesturados, non como pegotes. E despois tamén valoramos a creatividade e orixinalidade da proposta”. Pola súa banda, Lara Roguez destacou “o ben integrados que están os aceites nos distintos pratos”, mentres que Iñaki Bretal tivo tamén palabras de eloxio para todos os participantes: “que esteades nerviosos é normal. Estivemos na vosa posición e sabemos que non é fácil, que se pasa mal pero fixéstelo moi ben”.

Un punto no que coincidiu Miguel Mosteiro, chef fundador de Gastrolab Arousa e presentador do programa “Estache bo” da TVG, quen actuou como xurado técnico. Mosteiro destacou: “traballastes moi ben e agora só vos falta xestionar os nervios, que é moi importante no traballo en cociña”. Ademais, pediu un aplauso para o profesorado das escolas de hostalería polo bo traballo que están a facer, como se pode ver neste tipo de certames.
Proposta gañadora
Pero, como non podía ser doutra maneira, só un dos estudantes podía facerse co galardón e este foi para a proposta “Ostra Nº Dezaseis”, de Marcos Arufe Blanco. Unha receita, como todas as presentadas, elaborada con produtos D.O.P. e I.G.P. ou selos de calidade, unha premisa fundamental nas bases deste concurso culinario.
Arufe Blancó explicou que “eu o que quero é abarcar toda Galicia pero, en especial, as Rías Baixas. O primeiro produto das Rías Baixas son eu, que son da costa, da Ría de Noia, e aquí conflúen todos os produtos que para min son importante de Galicia: está o Albariño, o queixo de O Cebreiro, o crujiente da filloa… Temos o aceite dentro dun par de elaboracións: dentro da emulsión de ostra, da tella de filloa e un aire de arbequina. Ademais temos vexetais de costa. En Galicia eran moi típicos en anos pasados pero por desgraza caeron no esquecemento e nos anos noventa recuperounos a alta gastronomía canaria. Vai todo sobre unhas brasas. O lume está no centro e hai que facer ahúme”.
Como gañador desta primeira edición, Marcos Arufe recibiu dous premios: un curso intensivo de formación nunha das escolas de gastronomía máis prestixiosas de España, situada no País Vasco; e o seu nomeamento como cociñeiro residente de Aceites Abril, que lle dará a posibilidade de realizar
showcookings e maridaxes nalgúns eventos promocionais nos que participe a firma a nivel rexional e nacional. O gañador mostrouse “moi contento porque a verdade é que é moitísimo, moitísimo traballo. Son moitas horas que non ven traballando e estou encantado”.
Certame
“Talentos by Abril” naceu para potenciar o talento dos futuros profesionais de cociña do noroeste de España. O seu obxectivo é fomentar a súa aprendizaxe ao redor da cultura do aceite, á vez que promove o uso de produtos locais amparados baixo o paraugas de denominacións de orixe e indicacións xeográficas protexidas ou selos de calidade. Cremos que a finalidade está conseguida, pois os alumnos e alumnas que se presentaron ás fases previas do Talentos by Abril traballaron propostas moi interesantes. “Só podían pasar seis á final, foi moi difícil a decisión pero moi satisfactoria ao ver tanto talento xunto. Así dá gusto formar parte dun xurado, aínda que se pasa un pouco mal á hora de descartar pero tamén se goza vendo o potencial de todos estes mozos”, explicou o xurado.
A extraordinaria experiencia da primeira edición abre as portas ao mantemento do concurso en posteriores anos mostrando deste xeito o compromiso da firma familiar coa formación nas escolas de hostalería do noroeste de España.

Finalistas
Foron moitos os nervios e a emoción que os seis finalistas viviron durante as fases previas. Traballo, constancia, creatividade, enerxía e positivismo son algunha das características que puidemos ver en cada unha das súas presentacións.
As súas propostas non puideron ser máis dispares e orixinais:

– Diego Cortina Castañón, de 24 anos, estudante da Escola IES Valle de Aller (Asturias): Steaktartar de tenreira asturiana I.G.P con xeado e triscante de aceite

-África Saiz García, de 19 años, estudante da Escuela IES Peñacastillo (Cantabria): Bocaduco cántabro

-Cristina López Garriga, de 19 anos, estudante da Escola IES Vilamarín (Ourense): Fusión de coco cremoso de carrillera de tenreira galega e licor café

-Marcos Arufe Blanco, de 24 anos, estudante da Escola CIFP Compostela (Santiago): Ostra N. Dezaseis

-Iria Ferrín Olveira, de 21 anos, estudante da Escola CIFP Paseo das Pontes (A Coruña): Cappelletti de anchoa sobre salsa de boletus,

Outros artigos

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“A vivenda” – José Manuel Pena

“A vivenda” – José Manuel Pena

É un ben de mercado para o negocio particular ou un dereito básico, fundamental e humano, como pode ser a educación, a sanidade, a prestación por desemprego ou a xubilación? A vivenda, en Galicia e no resto de España, continúa sendo un negocio e un ben de...

“A forza da gratitude”. Luís Celeiro

“A forza da gratitude”. Luís Celeiro

Daquela, hai algo máis de cincuenta anos, algúns dos aldeáns e aldeás das aldeas de Lugochegaban ao Instituto para abrir as portas do futuro, pechadas a cal e canto para os fillos daMariña, para os das montañas da Fonsagrada, dos Ancares, do Courel e da Lóuzara...