“Verduras de Navarra, á súa saúde” – Alberto Barciela

Topeime con Navarra en Madrid, goceina na Semana da Verdura promovida polo Goberno Foral no Foro. E se as palabras xogan coas súas eufonías, as delicias da terra expresáronse cunha sinfonía única como experiencia gastronómica e sumáronse, en harmoniosa melodía, á proxección desa prestixiosa marca que é o Reyno Gourmet Calidade Navarra. O concerto foi excepcional, propio de profesionais, de xentes que atraen co seu modelo de benestar, no que cada lugar é un destino imprescindible da industria da felicidade, o turismo, e cada establecemento un pracer natural. Todo se pode facer ben e, polo menos nesta ocasión, fíxose.

Gústame resaltar o Camiño de Santiago como exemplo de xestión de marca, de unión ao redor dunha proposta que abrangue distintas administracións, diversos xeitos de pensar e executar. Quizais a posta en valor das Rutas Xacobeas, nacido entre Roncesvalles e Santiago, sexa o paradigma do que se pode e débese facer sempre en ámbitos como o turismo, máxime en época pos pandémica. Navarra e Galicia propuxeron no ano 1990 o entendemento dunha realidade tanxible, e coa recapitulación de propostas nadas desde distintas sensibilidades, lograron unha posta en común, un plan estratéxico, unha unidade na promoción e na acción que hoxe une a varias Comunidades, do Norte ao Sur de España, do Leste ao Oeste, cun éxito avaliable.

Ese mesmo espírito é o que imperou nos distintos actos programados durante a Semana da Verdura Navarra en Madrid no que habemos coincido gastrónomos, xornalistas, intelectuais, xentes da universidade, empresarios, profesionais da industria agroalimentaria, etc. A oportunidade foi degustar produtos de calidade, coñecer mellor aquel destino e atopar propostas tanxibles, singularmente de como relanzar a España baleirada, aspecto no que é unha experta nosa anfitrioa Itziar Gómez, conselleira de Medio Rural e Medio Ambiente.

Os asistentes somos agora portadores dun legado, convertéronnos en promotores duns produtos e dunha cociña moi consolidada, que resultan aliados incondicionais na proxección dunha Comunidade en vangarda turística. Polo tanto confirmamos a mocidade – Iñaki Andradas, Leandro Gil, Natxo Gómara, etc.- consonante coa experiencia dos profesionais máis avantaxados dos fogóns navarros – Juan Miguel Sola, de La Manduca de Azagra, ou Leandro Gil, de La Huerta de Tudela- e doutros espazos gastronómicos – como a exquisita proposta do restaurante Palacio de Cibeles, dirixido por Adolfo Muñoz-. A todos une a convicción de que cada receita nace na horta, en tempada e crece con ela. O reto está en seguir facéndoas permanentes, aproveitando as fantásticas conservas vexetais de Reyno Gourmet, e incluílas cada vez máis nos menús máis esixentes a escala internacional, como en México, que tamén participou do evento.

Navarra e as súas verduras son sinónimos de saúde, sabor, sorpresa e diversidade. Nesta ocasión, gozamos en Madrid dos produtos desa zona extraordinariamente fértil, na que crecen toda clase de hortalizas: alcachofas, espárragos, cardos, cogollos, espinacas, borrajas, pementos, os tomates feos… e as froitas e o arroz… a vide. Sabemos que o ideal será volver facelo sobre o terreo, nese mundo de equilibrio entre a paisaxe e os seus habitantes racionais, onde o rural nada teñen que envexar ao urbano, no que cada pobo é un destino en si mesmo, no que transitar do deserto á selva é posible en poucos quilómetros, mentres se observan bosques encantados que medran en busca de ceos limpos, en pos desas estrelas que indican o comezo do Camiño de Santiago, posiblemente a mellor ruta gastronómica do mundo.

A horta, como é sabido, hai que regala. Esta vez brindarei cun viño clarete do Señorío de Sarría, pero son mil os bos caldos ofrecidos co aval da Denominación de Orixe Viños de Navarra. Hoxe brindo por Navarra, á súa saúde.