“España. Maior exportador de quenlla e raia a nivel mundial”. Antón Luaces

Con máis de 452 millóns de euros facturados entre 2009 e 2019, España é considerado o maior país esportador de quenllas a nivel mundial, cadrando cun informe de WWF segundo o que o 36% das especies de quenllas e raias coñecidas están en perigo de extinción.A carne destas dúas especies mariñas é un millonario negocio que factura máis de 2.200 millóns no citado período de 2009 a 2019 en máis de 200 países e territorios que as importan ou exportan, con España en cabeza e liderando as exportacións e como principal comprador de carne de quenlla. Así o evidencia o novo informe de WWF, documento que analiza a fondo este que cualifica de “complexo e opaco negocio” que, afirma, “contribúe ao declive das quenllas e raias no mundo”, cuestión que para nada fan súa as organizacións pesqueiras de España.Esta primeira análise de WWF sobre a rede mundial de comercio de quenllas a raias revela, amáis de quen son os principais importadores e exportadores de carne de quenlla e raia, senon tamén os comercializadores que desempeñan un papel esencial como intermediarios.
É ben sabido que as aletas de quenlla son moito máis caras que a carne deste escualo, mais en realidade o comercio mundial de carne de quenlla e raia é maior ca o de aletas, tanto en volume como en valor, nun mercado que domina España (que exporta carne de quenlla a 85 países e territorios) con importantes pontes comerciais entre Xapón e España, Reino Unido e España, Portugal e España, Xapón e Panamá, e China e Xapón.Por outra banda, tamén a UE se consolida coma o principal subministrador dos mercados do suroeste e o leste de Asia, e as súas propias exportacións e importacións representan arredor do 22% do comercio mundial total de carne de quenlla.O informe deixa nídiamente claro que comemos máis carne de quenlla do que imaxinabamos e que Europa non é, neste senso, unha excepción, con consecuencias graves para especies que, disque,  xa están en perigo de extinción. A carne de quenlla traspasa máis de 200 fronteiras e España xoga un papel clave como comercializador, amáis de consumidor. Un comercio global no que España -segundo Raúl García, veterano coordinador de pesqueiras de WWF España- ten un papel protagonista, con incidencia no rápido declive sufrido polas poboacións de ambas as especies.A rede mundial da carne de raia está menos diversificada: o comercio entre Argentina, como exportador, e Corea do Sul, como importador, domina o mercado, se ben algúns países europeos resultan ser clave para a estabilidade da rede comercial das raias  e teñen un importante papel que desempeñar na súa regulación.Velaí o motivo polo que WWF reclama máis transparencia e trazabilidade no seu comercio e medidas de conservación para deter o actual declive destas especies vitais, e do noso oceano. Porque, segundo o xa citado informe de WWF, o 36% das máis de 1.200 especies de quenllas e raias  coñecidas están en perigo de extinción, polo que a organización pide aos consumidores que eviten comprar ou comer carne deses animais mariños se é que non procede de fontes sustentables e rastrexables.Compre lembrar que, aló polos anos 50 do século pasado, os barcos de pesca do Barbanza guindaban ao mar calquera exemplar de quenlla ou raia capturado incidentalmente debido a que non había mercado para a súa carne.