“Fortes baixadas na produción mundial de fariña e aceites de peixe”. Por Antón Luaces

06 Agosto 2020

Tres eran as fábricas de fariña e aceite de peixe que, aló polos anos 50 do século pasado, traballaban en Galicia. A máís importante de todas elas foi -e segue a ser- a de CONRESA (Conserveiros Reunidos, S.A.) redicada en Fontán (Riveira), coñecida popularmente como “a fábrica do cheiro” dado o cheirume que despedían as instalacións da factoría e que, un función da procedencia do vento, “invadía” a práctica totalidade da cidade dese cheiro insoportable. A segunda fábrica era -e segue a ser- a de Harinas y Sémolas del Noroeste, con sede en O Porriño (Pontevedra). E a terceira, pero con moita menor produción, foi a que en Cariño (A Coruña) tivo a conserveira de Teodoro Fanego. Esta factoría realizaba os verquidos a un pequeno río -o Sagrón- tamén  coñecido como “o río cheirón” por cuestións obvias. Eran, aqueles, tempos de moita sardiña, xurelo, etc., cuxa venda ás fábricas de fariña e aceite compensaba mínimamente a caída de prezos nas lonxas. Antes de guindar ó mar as copadas de peixe, era preferible xuntar unhas pesetas para, cando menos, reducir o coste do combustible dos barcos.

>Touro Ribeira anos cincuenta. Arquivo joferpa. riveira.eu

Hoxendía, a produción mundial de fariña de peixe baixou nun 7,5% en relación ó mes de xuño do ano pasado. O IFFO (Uorgabnización de comercio internacional que representa e promove a industria de ingredientes mariños como a fariña e o aceite de peixe e outras industrias relacionadas) informa que en xuño de 2020 tam´ñen diminuiu un 7,5% interanual a produción acumulada de aceite de peixe e caídas moi significativas na produción de países como Perú, India, Islandia e Estados Unidos. Durante 2019, os produtores da salmón chileno baixaron o seu consumo de fariña de peixe como ingrediente para o alimentos da piscicultura e, ao mesmo tempo, aumentaron a utilización de aceite de peixe.
China é, por moito, o principal mercado de ingredientes marinos. Dempois dos episodios que vinculaban os produtos do mar imputados coa COVID-19 , as autoridades chinesas  melloraron as inspeccións dos produtos acuáticos importados e nacionales , contribuíndo ós plans da industria de recuperar a confianza dos consumidores. 
(Os ingredientes mariños son produtos nutritivos utilizados principalmente para a alimentación acuícola, a alimentación de animais terrestres, así como para o consumo humano e se derivan de organismos mariños como peixes, krill, marisco e algas).

Outros artigos

“Pereira, la tierra del civismo con aroma a café”. Alberto Barciela

En su maravilloso “Botella al mar para el dios de las palabras”, extraído de “La Jornada”, México, Gabriel García Márquez habla de sabores, del regusto de la vida, de la naturaleza y de lo natural, y se pregunta: “¿Cuántas veces no hemos probado nosotros mismos un...

+

“Armarse para la paz por miedo al invasor Putin”. Manuel Velo

Después de cientos de años no aprendemos nada y seguimos la misma dinámica de guerras, en vez de llegar a acuerdos para construir en vez de destruir. Parece una contradicción que haya que armarse para la paz por miedo al invasor como Putin. Cuanto más poder tienen más...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“El sanchismo se rearma”. Arturo Maneiro

“El sanchismo se rearma”. Arturo Maneiro

Mucho antes de que el presidente del Gobierno se atreva asometerse en el Congreso de los Diputados al abierto y durorechazo de sus socios al incremento del gasto en Defensa paracumplir sus compromisos personales con la UE, él ya hacomenzado el rearme en los medios de...