“Fortes baixadas na produción mundial de fariña e aceites de peixe”. Por Antón Luaces

06 Agosto 2020

Tres eran as fábricas de fariña e aceite de peixe que, aló polos anos 50 do século pasado, traballaban en Galicia. A máís importante de todas elas foi -e segue a ser- a de CONRESA (Conserveiros Reunidos, S.A.) redicada en Fontán (Riveira), coñecida popularmente como “a fábrica do cheiro” dado o cheirume que despedían as instalacións da factoría e que, un función da procedencia do vento, “invadía” a práctica totalidade da cidade dese cheiro insoportable. A segunda fábrica era -e segue a ser- a de Harinas y Sémolas del Noroeste, con sede en O Porriño (Pontevedra). E a terceira, pero con moita menor produción, foi a que en Cariño (A Coruña) tivo a conserveira de Teodoro Fanego. Esta factoría realizaba os verquidos a un pequeno río -o Sagrón- tamén  coñecido como “o río cheirón” por cuestións obvias. Eran, aqueles, tempos de moita sardiña, xurelo, etc., cuxa venda ás fábricas de fariña e aceite compensaba mínimamente a caída de prezos nas lonxas. Antes de guindar ó mar as copadas de peixe, era preferible xuntar unhas pesetas para, cando menos, reducir o coste do combustible dos barcos.

>Touro Ribeira anos cincuenta. Arquivo joferpa. riveira.eu

Hoxendía, a produción mundial de fariña de peixe baixou nun 7,5% en relación ó mes de xuño do ano pasado. O IFFO (Uorgabnización de comercio internacional que representa e promove a industria de ingredientes mariños como a fariña e o aceite de peixe e outras industrias relacionadas) informa que en xuño de 2020 tam´ñen diminuiu un 7,5% interanual a produción acumulada de aceite de peixe e caídas moi significativas na produción de países como Perú, India, Islandia e Estados Unidos. Durante 2019, os produtores da salmón chileno baixaron o seu consumo de fariña de peixe como ingrediente para o alimentos da piscicultura e, ao mesmo tempo, aumentaron a utilización de aceite de peixe.
China é, por moito, o principal mercado de ingredientes marinos. Dempois dos episodios que vinculaban os produtos do mar imputados coa COVID-19 , as autoridades chinesas  melloraron as inspeccións dos produtos acuáticos importados e nacionales , contribuíndo ós plans da industria de recuperar a confianza dos consumidores. 
(Os ingredientes mariños son produtos nutritivos utilizados principalmente para a alimentación acuícola, a alimentación de animais terrestres, así como para o consumo humano e se derivan de organismos mariños como peixes, krill, marisco e algas).

Outros artigos

“La profesionalidad del Gobernador”. José Castro López

El Gobernador del Banco de España finalizó el mandato y Pablo Hernández de Cos sedespidió con la elegancia de un caballero y con la profesionalidad del eminenteeconomista después de seis años al frente de una institución clave para la economía y elsistema financiero...

+

“La Monarquía está de cumpleaños” – José Antonio Constenla

Se cumplen diez años de la proclamación de Felipe VI como Rey de España tras la abdicación de su padre. El 19 de junio de 2014 el pueblo representado en las Cortes Generales le daba la bienvenida y el nuevo Rey se sometía formalmente a la soberanía del pueblo y se...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“Auditorio” – José Manuel Pena

“Auditorio” – José Manuel Pena

Xa é unha grata realidade, o novo auditorio. Ribeira, necesitaba un auditorio en condicións e adecuado ao seu número de habitantes e da importante poboación da propia comarca do Barbanza. Este pasado sábado chegouse a inaugurar oficialmente, coa presenza de diferentes...