O presidente Rueda avanza o plan estratéxico da conserva 2022-2030

28 Decembro 2022
O presidente da Xunta, Alfonso Rueda, acompañado da conselleira do Mar, Rosa Quintana, participa na presentación do Plan Estratéxico para o sector da conserva en Galicia 2022-2030. No Centro de Tecnoloxías Avanzadas de Investigación para a Industria Mariña e Alimentaria – CYTMA, na sede de Anfaco ANFACO CECOPESCA, Vigo, 28/12/22.

O presidente da Xunta, Alfonso Rueda, presentou esta mañá en Vigo o Plan Estratéxico da Conserva 2022-2030, unha folla de ruta coa que o Goberno galego busca reforzar a calidade, o potencial exportador e a innovación dun sector crucial para a economía e o territorio galego. O obxectivo é que, malia os retos e dificultades do actual contexto económico, “a industria conserveira galega siga sendo a industria punteira e referente que sempre foi”, resaltou.
Trátase dunha planificación, elaborada polo Centro Tecnolóxico do Mar-Fundación Cetmar e a Asociación Nacional de Fabricantes de Conservas (Anfaco-Cecopesca), que inclúe arredor de 80 medidas para consolidar Galicia como un referente mundial neste eido.
Vaise actuar en sete eixos: a financiación, a produción, a comercialización e exportación, a I+D+i, no emprego e na reputación social. “É certo que Galicia leva feito moito na industria conserveira, pero o espírito de superación ten que ser sempre unha constante”, indicou Rueda, quen destacou a importancia da “colaboración público-privada” en iniciativas coma esta.
Para seguir avanzando e mellorando neste eido, o Plan Estratéxico da Conserva 2022- 2030 conta con medidas e propostas específicas para diversificar os mercados e chegar a máis lugares fóra da Unión Europea; poñer en valor a produción de proximidade e as marcas históricas; avanzar na dixitalización -mediante o impulso do comercio eléctrónico, a robotización ou a I+D+i-; atraer talento e garantir a remuda xeracional -mediante o reforzo da FP Dual vencellada co sector ou implantando a xornada laboral de 32 horas- ou para promocionar e fomentar a dieta atlántica.
Rueda resaltou que con esta folla de ruta para os vindeiros anos, Galicia demostra que quere seguir avanzando e mellorando nun sector no que xa é unha potencia mundial.
Neste sentido, o presidente da Xunta lembrou que “sete de cada dez quilos de conserva exportados en España saen de Galicia”; que as conserveiras galegas “facturan ao ano 2.500 M€”, dan traballo a 12.000 persoas e que son un motor clave para a economía de moitas comarcas como a de Vigo, o Morrazo, a Costa da Morte ou o Barbanza.
Defensa do sector pesqueiro
Durante a súa intervención, o presidente da Xunta subliñou que a Administración galega sempre está a carón dun sector tan importante para Galicia como o pesqueiro. Neste sentido, lamentou a regulación europea que supuxo o veto á pesca de fondo e que afecta a parte da frota galega e que o Goberno central aposte por unha normativa de costas cada vez máis restritiva.
Ademais, lamentou que a rebaixa do IVE en alimentos básicos que acaba de anunciar o Executivo do Estado non inclúa ao peixe nin a carne entre eles pois son alimentos básicos da cesta da compra dos galegos. “É preciso un cambio de fiscalidade nestes produtos que son considerados esenciais”, indicou.

Outros artigos

A xira de Galicia Sabe aMar recala este venres en Outes

Este venres día 20 de setembro, unha das foodtrucks da campaña itinerante Galicia Sabe aMar, impulsada pola Xunta para reivindicar as vantaxes de consumir peixes e mariscos dos nosos barcos (vantaxes gastronómicas, saudábeis, económicas e sustentábeis) estará xunto ao...

+

A OPP83 celebra este venres a III Xornada de Pesca de Ribeira

A Sociedade Cooperativa Galega do Mar Santa Uxía organiza este venres 20 de setembro unha nova edición da súa Xornada de Pesca de Ribeira e faino coa finalidade de “tratar temáticas de gran interese para o sector pesqueiro”. A cita desenvolverase entre as 10.00 horas...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“A mellor, a da casa”. Luís Celeiro

“A mellor, a da casa”. Luís Celeiro

Todo ao grande, como debe de ser para aparentar fartura. En A Cañiza, neste mesmo ano,Alberto fixo o bocadillo máis grande que se coñece no mundo. Era de xamón, tan grandeque ninguén era quen de comelo enteiro. A barra de pan medía uns vinte metros delonxitude e a...

“Amigos”. Xulio Xiz

“Amigos”. Xulio Xiz

Eu era de facer anotacións de todo tipo, ata que as novas tecnoloxías me mudaron os hábitos. Hai anos utilizaba unha relación de varios folios onde tiña clasificados por orde alfabética amigos e coñecidos con enderezo, teléfonos e correos electrónicos. E, á parte,...