“Poñer verde onde todo é mouro”. Antón Luaces

18 Maio 2021

Mentres os ecoloxistas volven cargar contra a pesca de arrastre, a Unión Europea carga as tintas no Pacto Verde Europeo, unha estratexia comunitaria para o crecemento que para nada ten en conta ao sector pesqueiro e que fixa o obxectivo no estímulo da economía e a creación de emprego baseados na aceleración da transición ecolóxica de modo rendible. É coma se ese Pacto Verde non afectase negativamente á pesca, cando a rendibilidade do mesmo pasa por encima dos orzamentos pesqueiros porque se basea nun apoio decidido e preestablecido á economía que sustentará en toda a UE á acuicultura que produce moluscos e especies de auga doce. Porque, no fondo, o que está claro é que os pasos que a Comunidade Europea dá e obriga a dar aos seus Estados membros encamíñanse ao desenvolvemento acuícola polo que só aposta o establishment e non os cidadáns.

Mentres que o consumidor europeo de peixe e marisco, incluso o que fía boa parte da súa saúde ao consumo de conservas mariñas, nunca perde de vista o mar, a nova estratexia da UE que é o Pacto Verde Europeo aposta por acelerar a transición ecolóxica de forma rendible para facer máis aceptable a acuicultura en todo o territorio comunitario e lograr que sexa, como sector, máis competitivo e resiliente, que garanta a subministración de alimentos nutritivos e saudables, que reduza a dependencia da UE das importacións de alimentos mariños, que cre oportunidades económicas e postos de traballo, e convértase nun referente global en materia de sustentabilidade.
Son directrices tendentes a guiar o uso de múltiples instrumentos e fondos dispoñibles para brindar apoio á acuicultura da Unión e apoiar así a lexislación comunitaria aplicable.
Despréndese de todo iso que, ou ben a pesca e o marisqueo “xa” non resultan rendibles para a Unión e as súas formulacións de futuro, ou que a pesca e o marisqueo non teñen futuro na planificación comunitaria.

Os obxectivos son moi claros e precisos, polo que pode colegirse que na Unión saben o que queren aínda a pesar de que non coincidan para nada co que o sector marítimo-pesqueiro (neste caso o español) precise: os obxectivos interrelacionados a lograr para desenvolver resiliencias e competitividade, participar na transición ecolóxica, garantías de aceptación social e a información ao consumidor, e incrementar o coñecemento e a innovación con repercusións beneficiosas nas producións acuícolas de moluscos (un segmento moi desenvolto en Galicia en canto ao mexillón e as distintas especies de ameixa) e especies de auga doce.
A proposta da Comisión de fixar o novo Regulamento de Control da Pesca incide nas obrigacións da trazabilidad a todos os produtos da acuicultura, especialmente aos procesados e aos importados de terceiros países. Cabe preguntarse se cos mesmos efectos de control e trazabilidad do panga ou os produtos conserveiros importados aos países comunitarios sen que para eles rexan os mesmos controis que os establecidos para os españois cos que compiten ventajosamente en prezos, que non en calidade debido, en moitos casos, á exención de aranceis.
Quen vai garantir a sustentabilidade e rendibilidade desa acuicultura que a Unión promove á conta da pesca e o marisqueo?. Vai compensar á pesca e o marisqueo polos prexuízos que poden derivarse para eles do apoio sen fisuras ás acuicultura cando, como é sabido, está a reformularse incluso o sistema de axudas a, por exemplo, o combustible dos buques de pesca?.

O Pacto Verde Europeo no que centra o seu interese a Unión tenta modificar nalgúns aspectos importantes a estrutura que, actualmente, mantén en pé -polo menos en España- a acuicultura: o policultivo na acuicultura en estanques e pensos, e para a creación ou a acuicultura multitrófica integrada (na que os refugallos dunha especie son reciclados para converterse a achegas (fertilizantes, alimentos, etc.) para outra, coa intención de desenvolver o potencial da propia acuicultura en canto ao abastecemento sostible e pensos, e para a creación alternativa e sostible (a sustentabilidade é unha fixación na formulación) de empresas e postos de traballo, especialmente en zonas nas que as opcións laborais son limitadas. Por exemplo, e tras o exposto, naquelas poboacións que sen dúbida poden sentir a poutada dunha acuicultura máis que apoiada por uns fondos europeos que se negan á pesca ou que se invisten precisamente onde esta menos o necesita.

Outros artigos

“Momentos Altos”. Mario Clavell

Camino dos minutos pisando hojas caídas de los olmos de Santa Clara. A través de losauriculares oigo el andante del concierto 2 para piano de Rachmaninov, plas, plas, plas…Saludo al vecino José Antonio en la parada del bus número 6, y veo nubes blancas entre...

+

“Feijóo une su suerte a la de Mazón y Abascal”. Manuel Velo

Mazón se desentendió de la Dana el día 29 al coger un día de asueto para mocear con una periodista, habiendo dicho que no pudo estar en contacto con emergencias por un apagón de falta de cobertura, una mentira más, cuando la periodista declaró que tuvo constantes...

+

“La España desigual de FOESSA”- José Castro López

España presenta el mayor crecimiento del PIB entre las economías avanzadas, que el Gobierno celebra diciendo que “la economía va como un cohete”. Pero detrás de esa euforia macroeconómica está la realidad de millones de personas atrapadas en la precariedad, la pobreza...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“Del kebab al cappuccino”. José Antonio Constenla

“Del kebab al cappuccino”. José Antonio Constenla

Santiago de Compostela se ha despertado estos días con una pequeña granconmoción: ha cerrado un kebab y, en su lugar, abrirá un Starbucks. Encualquier otra ciudad sería un cambio rutinario, un simple relevo comercial.Pero aquí, donde la humedad multiplica las pasiones...

O Barbanza
Resumo de privacidade

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerche a mellor experiencia de usuario posible. A información das cookies almacénase no teu navegador e realiza funcións tales como recoñecerche cando volves á nosa web ou axudar ao noso equipo para comprender que seccións da web atopas máis interesantes e útiles.