“A situación crítica dos hostaleiros na comarca de Barbanza”. Sandra Rivadulla

04 Novembro 2020

As restricións por mor da COVID están a causar graves problemas nos restaurantes de Barbanza. Os donos dos establecementos viven un momento de moita incerteza e non se imaxinan o que deparará Nadal.

Os empresarios do sector pensan que esta situación é insostíbel e abren os seus negocios con temor a un peche gobernamental. Así o afirma Juan Martín Davila, director do Restaurante Xoanes, en Boiro: Isto é coma se tes un barco e podes saír ao mar, pero sen pescar”.

Davila explica que traballan menos do 50% do que traballaban en febreiro e que tivo que adiantar o servizo de ceas debido as restricións. “Teño que pechar o meu local ás 22.30”, sinala.

A redución do consumo

O toque de queda é o que leva aos veciños da comarca a non frecuentar a saída á rúa. Como consecuencia directa, o consumo nos restaurantes está sufrindo unha baixada exponencial. Suprímense, en moitas ocasións, os servizos de cea, e se comeza a apostar pola comida para levar: “o consumo non é o mesmo e as ventas tampouco. Ademais, antes o que viña de cear, tomaba unha copa ou un cóctel, agora non”, recalca Concha Martínez, a responsábel do restaurante O Costillar, en Rianxo.

Unha chea de dúbidas cara Nadal

A estas alturas aínda non se sabe nada do Nadal. Segundo as medidas establecidas pola Xunta de Galicia, a hostalería en Barbanza ten limitado o seu aforo ao 50 % no interior dos locais e ao 75% nas terrazas. A situación non é doada para ninguén e menos para os hostaleiros da comarca. No Restaurante Xanxo, en A Pobra, están intentando rehabilitar un comedor privado para Nadal: “O obxectivo é reunir a máis comensais se, ao final, se pode”, declara Xanxo, o dono do establecemento. Mentres, outros restaurante da zona consideran a opción de non facer ceas de Nadal.

Outros artigos

“A vivenda” – José Manuel Pena

É un ben de mercado para o negocio particular ou un dereito básico, fundamental e humano, como pode ser a educación, a sanidade, a prestación por desemprego ou a xubilación? A vivenda, en Galicia e no resto de España, continúa sendo un negocio e un ben de...

+

“A forza da gratitude”. Luís Celeiro

Daquela, hai algo máis de cincuenta anos, algúns dos aldeáns e aldeás das aldeas de Lugochegaban ao Instituto para abrir as portas do futuro, pechadas a cal e canto para os fillos daMariña, para os das montañas da Fonsagrada, dos Ancares, do Courel e da Lóuzara...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

“Pedir perdón, el valor de la palabra” – Manuel Domínguez

“Pedir perdón, el valor de la palabra” – Manuel Domínguez

Se les pide que pidan perdón, (no se para que), que manifiesten un acto de fe, que se arrepientan, se le pide lo que ya se sabe que no se obtendrá. Yo personalmente en el juego del circo político, pediría mil perdones , si ello le satisface, al fin de cuentas, nada va...

“Alonso Montero”. Xulio Xiz

“Alonso Montero”. Xulio Xiz

Desde o cumio dos 95 anos, as letras e a fala contémplannos, testemuñan coñecemento e ansia de espallalo, conciencia e vitalidade intelixente. Moitos pensabamos que era lucense de raiz, e resulta selo sen esquecer a orixe rural ourensá, porque en Lugo...