A III ediciĂłn do Roteiro co Lirio foi un Ă©xito absoluto en Ribeira e A Pobra do Caramiñal, con multitude de veciños dos dous concellos, do Barbanza e de Galicia gozando durante a xornada deste 2 de novembro das innovadoras e deliciosas tapas gratuĂtas elaboradas polos establecementos participantes. En total, foron distribuĂdas ao redor de 2.000 tapas de Lirio de Ribeira.
A ruta organizada pola Cooperativa Galega do Mar Santa UxĂa de Ribeira, superouse este ano alcanzando os 25 bares e restaurantes adheridos (en 2023, participaron 10 negocios). Como novidade, esta nova ediciĂłn logrou a adhesiĂłn da Pobra do Caramiñal, con 9 locais. A OPP83 repartiu nesta ocasiĂłn mĂĄis de 100 kg de lirio fresco e fileteado. Os participantes elixiron a tapa gratuĂta que ofrecen aos seus clientes xunto ĂĄs sĂșas consumiciĂłns.
En horario de mediodĂa e noite, os veciños e turistas puideron achegarse a TaperĂa A Recoveira polo seu “Taco de Lirio”; a Chiringuito Pedra Pateira pola sĂșa “Delicias do mar”; a Pub BrĂ©tema pola sĂșa “Delicias da rĂa”; a CafĂ© Bar Plaza pola sĂșa “Xuremil Lirio”; a Fiestra CafĂ© Bar polo seu “O Lirio pola fiestra”; a Cocoluche pola sĂșa “Empanada de Lirio ĂĄ portuguesa”; a TaperĂa A de Maris pola sĂșa “CĂĄpsula de Lirio ardente”; a Bar Zum Zum polo seu “Lirio escabechado”; a Taberna de Horse LuĂs pola sĂșa “Empanada de millo ao Horse LuĂs”, a Bulebar pola sĂșa “Fingers de Lirio con alioli”; a CafĂ© Esmorga polo seu “SalpicĂłn de Lirio con mango e aguacate”; a Restaurante TĂo Pepe polo seu “Lirios de Ribeira con crema de PadrĂłn”; a Pizzeria D’Vicio polos seus “D’Lirios do mar”; a Gourmet Aljan polo seu “Lirio con queixo San SimĂłn e chacina”; a Bar Baldomero polo seu “A perlita do Baldomero”; a Bar PorrĂłn 2.0 polo seu “Pintxo de Lirio”; a Bar Alameda polo seu “Lirio rebozado con pataca en salsa verde”; a Bar La Calle por “Montaditos de Lirio”; a Bar Miramar polo seu “Lirio especiado con guiso de porco ibĂ©rico”; a Mi Manda Picone polo seu “Lirio en escabeche con escuma de mango e cacahuete
garrapiñado”; a Restaurante A de Rosa polo seu “Lirio con diferentes rebozados”; a CafĂ© Bar GaleĂłn polo seu “Lirios rebozados con salsa cocktail”; a Sisal Restaurante polo seu “Tosta de chantie de cabra con Lirio afumado”; a 420 Bar polo seu “Tosta de lirio con pemento vermello”; e a Bar Lombiña co seu “Crocante de Lirio con topo de albĂĄfega”.
Esta terceira edición do roteiro contou ademais coa colaboración do Concello de Ribeira, do Concello da Pobra do Caramiñal, da Asociación de Hostaleiros de Ribeira, da Asociación de Empresarios de Ribeira e da Asociación de Empresarios, Comerciantes e Traballadores Autónomos da Pobra.
Lirio de Ribeira Ă© a marca colectiva da OPP83 e Ă© sinĂłnimo de calidade e frescura extras. Este peixe, capturado por barcos de arrastre de litoral da Cooperativa Santa UxĂa de Ribeira, cumpre cunha serie de parĂĄmetros para ser considerado un autĂ©ntico lirio de etiqueta. O Lirio de Ribeira, extraĂdo do mar seguindo unha prĂĄctica pesqueira artesanal e sostĂbel, Ă© cualificado como pesca do dĂa, xa que chega a porto en apenas unhas horas.
Esta acciĂłn promocional forma parte do Plan de ProduciĂłn e ComercializaciĂłn da OPP83 para este ano. A medida estĂĄ co-financiada polo Fondo Europeo MarĂtimo de Pesca e Acuicultura (FEMPA) e pola Xunta de Galicia. A Cooperativa Galega do Mar Santa UxĂa de Ribeira celebra por terceiro ano consecutivo o Roteiro co Lirio, evento que se consolida na axenda gastronĂłmica galega e que serve para poñer en valor o Lirio de Ribeira. Con esta iniciativa, a OrganizaciĂłn de Produtores afianza a sĂșa relaciĂłn coa hostalerĂa, contribuĂndo a dinamizar a zona en Ă©pocas de menor afluencia.