A conselleira do Mar, Rosa Quintana, puxo hoxe de relevo a aposta de Galicia pola innovación dentro da actividade marítimo-pesqueira co obxectivo de avanzar na sustentabilidade e a competitividade do sector. Sinalouno durante unha visita realizada ao porto de Corme, onde comprobou o funcionamento da nova cámara frigorífica de conxelado que teñen neste peirao para almacenar cebo, unha actuación subvencionada pola Xunta no marco das axudas para mellorar as infraestruturas dos portos, lonxas e lugares de desembarque e as condicións de traballo dos pescadores.
A titular de Mar, que estivo acompañada pola directora xeral de Desenvolvemento Pesqueiro, Susana Rodríguez, aproveitou a ocasión para lembrar que a convocatoria de 2022 deste tipo de apoios está aberta ata comezos de marzo e que o Executivo galego destina a ela 7,4 millóns de euros, a distribuír nas anualidades 2022 e 2023. Neste sentido, animou ao sector a facer as súas solicitudes e sinalou que destas axudas poden beneficiarse as confrarías de pescadores, as organizacións de produtores da pesca, as cooperativas e as asociacións de marisqueo a pé e de redeiras. Tamén poden optar a elas as administracións públicas con competencias en portos para proxectos dirixidos á pesca costeira artesanal. Todas elas deben ser entidades sen ánimo de lucro.
Nesta liña, Rosa Quintana especificou que con estas achegas, cofinanciadas polo Fondo Europeo Marítimo e de Pesca, se apoia ata o 100% do investimento e detallou que son obxecto delas as actuacións que buscan mellorar a eficiencia enerxética das instalacións, avanzar na protección do medio ambiente reducindo a pegada de carbono e mellorar a seguridade e as condicións de traballo das persoas pescadoras. Tamén son subvencionables as iniciativas destinadas a optimizar a protección dos profesionais do sector ante a alerta sanitaria pola covid-19 e a aumentar a calidade e o control dos produtos desembarcados.
En canto á cámara frigorífica do porto de Corme destinada a almacenar cebo, a conselleira expuxo que para este proxecto a confraría de pescadores recibiu unha axuda de máis de 51.200 euros. Esta actuación consistiu na desmontaxe da cámara frigorífica de conxelado antiga e na montaxe, instalación e posta en funcionamento da nova. Esta mellora, subliñou Rosa Quintana, supón un avance nas condicións de seguridade dos usuarios desta instalación e contribúe á competitividade e viabilidade das empresas pesqueiras da zona, coa inclusión da pesca costeira artesanal.
