O presidente do Goberno galego, Alberto NĆŗƱez FeijĆ³o, constatou hoxe en Ribeira o papel clave do sector extractivo de produtos do mar de Galicia no subministro de alimentos de calidade Ć” sociedade desde o inicio da alerta sanitaria polo coronavirus.
AcompaƱado pola conselleira do Mar, Rosa Quintana, o titular do Goberno galego visitou esta tarde a lonxa ribeirense, a principal de pesca de baixura de Galicia e de EspaƱa e a que rexistra a maior cantidade de descargas dos portos de titularidade autonĆ³mica.
AlĆ, FeijĆ³o comprobou o importante esforzo que fixo o sector para manter a oferta, malia as dificultades de poƱer en prĆ”ctica as medidas preventivas fronte a esta enfermidade, e corroborou o afĆ”n dos profesionais desta lonxa e das do resto de Galicia para manter o nivel da actividade coa estrita aplicaciĆ³n das medidas de prevenciĆ³n ditadas polas autoridades sanitarias, entre elas a suspensiĆ³n das poxas presenciais, unha medida que se desenvolveu durante un mes, ata finais de abril.
Esas acciĆ³ns sumĆ”ronse Ć”s recomendaciĆ³ns de seguridade e hixiene remitidas pola Xunta Ć”s lonxas, Ć” frota e ao marisqueo, asĆ como aos elementos de protecciĆ³n distribuĆdos nos distintos portos de Galicia para o seu uso polos profesionais da pesca, do marisqueo, das lonxas e do sector bateeiro co obxectivo de evitar contaxios e de favorecer o mantemento da actividade con garantĆas tanto durante a crise como no futuro.
Na visita Ć” lonxa de Ribeira, acompaƱado polo alcalde Manuel RuĆz, tamĆ©n se puxo de relevo a importancia de permanecer xuntos no mesmo barco para impulsar a demanda e os prezos dos produtos pesqueiros e a rendibilidade da cadea mar-industria de Galicia. Nesta liƱa, destacan os controis esenciais realizados polo Instituto TecnolĆ³xico para o Control do Medio MariƱo, que permiten manter a venda dos recursos marisqueiros con todas as garantĆas sanitarias durante o estado de alarma.
Outra peza clave son os consumidores, aos que a Xunta dirixe a campaƱa Merca produto fresco do mar. Estamos no mesmo barco, coa que pretende animar Ć” cidadanĆa a consumir produtos do mar e agradecer asĆ o esforzo e a entrega dos nosos mariƱeiros. Neste eido, e dirixida a fomentar o consumo dos produtos do mar en xeraciĆ³n millennial de Galicia, enmĆ”rcase tamĆ©n a campaƱa Vai de Peixe, que se reformulou e adaptou Ć”s circunstancias derivadas da alerta sanitaria polo coronavirus.
AsĆ mesmo, no Ć”mbito da comercializaciĆ³n, e co obxectivo de obter informaciĆ³n que soporte as demandas do sector ante outras administraciĆ³ns, a Xunta realiza un seguimento periĆ³dico dos prezos e da actividade das lonxas e mantĆ©n contacto continuo co sector produtor para axeitar a oferta Ć” demanda actual e abastecer o mercado impulsando o produto galego.