A exportación española de conservas de peixe e marisco moderou o seu crecemento en 2019 segundo ANFACO-CECOPESCA

A exportación española de conservas de peixe e marisco moderou o seu crecemento en 2019 As exportacións españolas de conservas e preparados de peixe e marisco aumentaron o pasado ano un 1% en volume e un 0,4% en valor con respecto a 2018, o que converte aos datos de 2019 no máximo histórico da serie anual, a pesar da retardación no seu crecemento. No últimos cinco anos as exportacións españolas de conservas e preparados de peixe e marisco incrementáronse un 25% en volume e un 40% en valor, segundo os datos dados a coñecer por Anfaco- Cecopesca.

En concreto, o pasado ano máis do 50% da produción de conservas e transformados de produtos do mar destinouse á exportación, estando presentes en máis de 140 países dos cinco continentes. En canto á produción, en 2019 o sector de conservas de peixe e marisco de España mantivo unha estabilidade, aumentando en valor un 0,3% con respecto ao 2018, fronte a un lixeiro descenso no volume producido (-0,4%). Así, España, con Galicia á cabeza, produciu en 2019 un total de 352.112 toneladas valoradas en 1.674 millóns euros. As conservas de atún seguen sendo o principal produto producido, representando, en volume, máis do 68% do total da produción de conservas de peixe e marisco da industria española. En 2019, a súa produción aumentou un 1,1% en volume e un 0,5% en valor, con respecto a 2018. España segue sendo o primeiro produtor da UE e o segundo produtor a nivel mundial. Ademais é o maior exportador da UE e está no Top 5 a nivel mundial. Así, no contexto global de certa desaceleración do comercio internacional, de tensións comerciais, do aumento da competencia internacional en mercados crave para o sector, da incerteza do Brexit e da situación de abastecemento de materia prima de determinadas especies, entre outros acontecementos, estes datos confirman a capacidade do sector industrial español de conservas e transformados de peixe e marisco de facer fronte aos retos que lle expón a conxuntura internacional, asegurando o seu crecemento sostido, que lle permitiu seguir creando emprego, destaca Anfaco- Cecopesca. Do mesmo xeito que na produción, a conserva de atún é o principal produto exportado pola industria conserveira e transformadora de España, representando o 57% do volume e o 58% do valor total exportado de conservas e preparados de peixe e marisco. Igualmente, os túnidos en conserva seguen marcando a tendencia de toda a categoría de conservas de peixe e marisco, tanto na evolución da produción como da exportación. A UE, principal destino A UE sigue sendo o principal mercado de destino das exportacións españolas de conservas de peixe e marisco. No ano 2019 vendéronse no mercado comunitario 187.245 toneladas, valoradas en 869,1 millóns de euros, o que supuxo un incremento dun 1% con respecto ao ano anterior. Por países, os cinco principais destinos das exportacións españolas de conservas e preparados de peixe e marisco en 2019 foron: Italia, Francia, Portugal, Países Baixos e Alemaña, destacando o crecemento en volume das vendas en Francia (12%) e Portugal (15%). Cabe mencionar tamén o aumento o aumento das exportacións en países como Romanía, Polonia, Bélxica ou Croacia. Fóra do continente europeo, Estados Unidos e Marrocos son os principais países de destino das exportacións españolas de conservas de peixe e marisco, que tiveron un comportamento positivo con respecto ao ano anterior: 4% e 32% respectivamente.

Porto Ribeira, Cedida