“Non é iso, non é iso trabúcanse”. Antón Luaces

22 Xuño 2024

Dende o clásico “pezqueñines no, gracias” dos anos 80 do sèculo pasado, a outras campañas de corte semellante desenvolvidas polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, os distintos gobernos españois nunca apoiaron con convencemento ao sector pesqueiro, limitándose cada ano ao consabido comentario relativo ao resultado do tradicional Consello de Ministros de Agricultura e Pesca da UE que sempre se valorou positivamente dadas as previsións que se facian en relación cos TAC e cotas correspondentes ao ano novo.

“España acada un bo resultado”, “O potencial pesqueiro español, recoñecido nas novas cotas de pesca da UE”, e titulares semellantes para limar as asperezas emanadas do sector da pesca no que se evidenciaba constantemente que o parque do Retiro non tiña -nen ten-  mar e si unha ben fermosa lagoa moi arborada.

Tampouco agora, hoxe en día, o goberno que preside Pedro Sánchez, amosa unha mínima sensibilidade cara un sector, o pescador, marisqueiro e conserveiro que, amáis de dar traballo a milleiros de homes e mulleres en todo o bordo litoral (7.905 quilómetros) incide en 10 comunidades autónomas, dúas cidades autónomas, 25 provincias e 428 municipios. A poboación total ocupada na pesca e a acuicultura españolas supera escasamente as 39.000 persoas, ás que -para sermos xustos- compre sumar un mínimo, en Galicia, de seis mil mulleres que desempeñan o seu labor nas fábricas de conserva, e outras tantas no subsector do marisqueo, asimesmo en Galicia.

Con estos datos riba da mesa non se pode calar a decepción coa que o sector pesqueiro ven de acoller a non inclusión dos produtos da pesca entre aqueles alimentos aos que nin se lles vai aplicar o Imposto sobre o Valor Engadido (IVE).

Os produtgos do mar, ao igual que as conservas de peixe e marisco, semellan non gozar da atención do Goberno no que atinxe á súa promoción para o consumo, como tampouco a ten para a aplicación das rebaixas fiscais que sí se verán aplicadas noutros alimentos que nada teñen que ver co sector marítimo-pesqueiro por máis valor nutritivo que teñan (como tamén o teñen o peixe, as conservas e o marisco). A este sector aplícaselle un IVE do 10%, mentres que os outros -como os do pan, as patacas, o leite, as verduras e froitas, etc.- ese IVE ten, cando non unha rebaixa total, sí a do 4%.

Por que os alimentos que proceden do mar -demostrado o seu valor nutritivo- non se beneficia dos mesmos códigos que son de aplicación no sector agroalimentario?. É que, acaso, non son alimentos saudables ao tempo que de alta demanda polos cidadáns españois?, xa non hai aposta favorable do Goberno a prol da inxesta de peixe?.

Outros artigos

“Vergüenza o sinvergüenza”. José Antonio Constenla

Desvergonzado es aquel “que habla u obra con desvergüenza”, y también elque “no muestra vergüenza por cometer acciones que se reputan inmorales”. Yvergüenza es la “turbación del ánimo ocasionada por la conciencia de algunafalta cometida, o por alguna acción deshonrosa...

+

“Para desfrutar dela”. Luís Celeiro

As festas de verán en Galicia son ledicia, festa, música e baile, verbena e fartura. Pola mañáé outra cousa, os traballadores teñen que respectar o horario e andar dereitiños cara aolugar do traballo. Ou cara ao ordenador que espera coa lámpada acendida e co disco...

+

“Gracias a ellos se salvan vidas”. Manuel Dominguez

Foto Manuel Dominguez Los doctores no podrían salvar vidas, si no fuese gracias a esos ingenieros, físicos, electrónicos, a ellos que crearon las bases de lo que hoy conocemos como Acelerador lineal, prontoterapia, radioterapia. No podemos dejar en el olvido a los...

+

Publicidade

Revista en papel

Opinión

Joe Biden se retira por el bien del partido.

Joe Biden se retira por el bien del partido.

Ante la amenaza no solo de perder la presidencia, sino de perder todos los candidatos demócratas, en las próximas elecciones. - Ante la amenaza de perder La Cámara de Representantes es parte del poder legislativo del Gobierno federal. Hay 435 representantes que sirven...